Sila klik link bawah...

Friday, March 6

Jauhi Perasaan Hasad Dengki

Cukup ramai manusia lebih suka memilih untuk memikirkan hal orang lain dan apa yang patut dilakukan oleh lain berbanding dengan berfikir mengenai diri dan apa yang patut dilakukan demi kemajuan diri. Apabila duduk bersembang, yang dibisikan lebih banyak menyentuh peribadi orang lain, seolah-olah mereka ini merasa puas jika orang lain menjadi seperti mereka, sedangkan mereka bukanlah golongan orang yang berjaya dan boleh dijadikan contoh.

Kerana kelainan ini, ramai insan menjadi orang yang jahat hatinya kerana dia menyimpan perasaan hasad dan dengki terhadap kejayaan orang lain, sedangkan dia tidak berbuat apa-apa untuk memajukan dirinya sendirinya.

Perasaan dengki patut dibuangkan dari sanubari anda, sebaliknya gantikan ia dengan perasaan irihati nyang baik, iaitu empati, merasakan apa yang borang lain rasakan. Jika dia kaya, anda patutn berfikir cara untuk menjadi kaya sepertinya, dan kemudian itulah baru anda dapat merasakan apa yang dia rasakan, serta belajar berfikir cara yang dia sekarang berfikir.

Ambillah contoh yang baik dan berjaya kemudian bertindaklah untuk mengikuti jejaknya. Jadikanlah sesuatu yang buruk itu suatu sempadan agar anda tidak melakaukan apa yang telah dilakukannya.

"Dengki terhadap kejayaan orang lain hanya akan merugikan anda. Jangan terlalu fokus kepada orang lain, fokus kepada diri sendiri"

Sumber ini dipetik dari blog : http://aleasmktd08.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di dlm blog ini... Harap sudi singgah lagi.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik...Klik...