Selamat pagi buat semua rakan2 blogger. Hari ni Nur nak tunaikan permintaan Kak Aziela yang inginkan resepi "ikan siakap stim" yang dimasak oleh kakak pada entri yang lepas. (Sila rujuk di SINI)
Ikan siakap stim
Sedia untuk dimakan bersama nasi putih.
Resepi Ikan Siakap Stim (Resepi Kakak)
Sumber : Nur-nba ( http://cetusanrasa-nba.blogspot.com )
Bahan2 :
~ seekor ikan siakap / ikan selar besar (saiz sederhana)
~ 1 biji bawang besar - dicincang
~ aluminium foil
~ sebiji lobak merah - dihiris memanjang
~ 3 biji limau kasturi (dibelah dua)
~ sedikit daun ketumbar / daun sup - dihiris
~ sebiji tomato - dibelah empat
Bahan2 A (untuk dikisar) :
~ 3 batang serai - dipotong halus
~ 1 inci halia - dihiris nipis2
~ 5 ulas bawang putih
~ 3 ulas bawang merah
~ 1 sudu besar asam jawa Extra
~ 1 1/2 sudu besar sos tiram
~ 1/2 kiub stok ayam Knorr
~ secubit garam
~ 4 ulas cili api & 1 biji lada merah (terlupa taip tadi...maaf ye kawan2.. )
***Kesemua Bahan2 A ini dikisar dengan sedikit air sehingga halus.
Cara2 membuatnya :
1. Bahan2 A tadi dikisar sehingga halus.
2. Ikan siakap / selar besar dicuci bersih dan ditoskan.
3. Bentangkan aluminium foil dan susun separuh hirisan lobak merah, tomato, daun ketumbar dan bawang besar di atasnya.
4. Kemudian letakkan satu sudu besar Bahan2 A yang telah dikisar tadi ke atas susunan sayur-sayuran dan bawang besar tadi.
5. Letakkan ikan siakap / selar besar di atasnya dan tuangkan Bahan2 A selebihnya di atas ikan tersebut. Lumurkan sehingga rata hingga ke dalam belahan ikan dan kepalanya.
6.Sekali lagi, susunkan separuh hirisan lobak merah, tomato, daun ketumbar dan bawang besar tadi di atas ikan.
7. Kemudian, bungkuskan aluminium foil tadi (sila rujuk gambar di atas).
8. Akhir sekali, kukus ikan selama lebih kurang 10 minit.
9. Ikan siakap stim sedia untuk dihidang. Hidangkan bersama limau kasturi untuk diperahkan ke atas ikan siakap stim tadi.
SELAMAT MENCUBA.
SEDIKIT RALAT
Semasa entri ini ditulis jam 10.40 pagi tadi, Nur telah terlupa untuk menaip 2 bahan iaitu ~ 4 ulas cili api & 1 biji lada merah (terlupa taip tadi...maaf ye kawan2.. )
~p/s : Ada tips atau petua dari kakak, untuk mengelakkan masakan tidak jadi terlalu pedas, kuantiti cili api dan lada merah yang dimasukkan ke dalam masakan tersebut dalam kuantiti ganjil (contohnya 3 ulas, 5 ulas dsb..). Seulas daripadanya tidak dibuangkan tangkai dan terus dikisar bersama dengan tangkainya untuk mengelakkan daripada terkena penyakit seperti sakit perut.
Ada versi kedua resepi ni.. Itu pun jika rakan2 suka, boleh juga tambahkan 1 sudu besar pes tomyam dengan bahan2 kisar tadi.
RESEPI INI TELAH DI EDIT PADA 18 SEPTEMBER 2012 JAM 5.57 PETANG.
yang ini mmg sedap kan!
ReplyDeleteWahh...x sabar akak nak try. Minta halal resepi yer Nur. SAmpaikan salam terima kasih akak pada ur sis...
ReplyDeleteni kalau makan..conpem bertambah nasi!
ReplyDeleteErmmmm... dap...dap... dapppp... :)
ReplyDeletesalam wbt nur..sihat ke?
ReplyDeletenur..mmg dari aritu dah terliur bila tengok ikan siakap stim ni..tq ye nur for sharing this recipe..nnt nak cuba buat cuma kena gnati dgn ikan mackerel la kot..
Saya tidak berapa suka makan ikan. Untuk yang suka makan ikan. :-)
ReplyDeleteAslmkm Nur cayang. Wah, sekali kuar gambo masakan Nur mmg hebat! Kalau camni kena selalu2 ler posing masakan dapur Nur ya. Along punya petua terbalik ler Nur, kalau ganjil utk lebih pedas, genap kurangkan...hehe skrg dah konpius taktau yg mana betul.
ReplyDeletewahhhh menariknya... nampak sedap...
ReplyDeletesy suka ikan siakap stim tp suka yg jenis bnyk kuah..meleleh sudaaaa
ReplyDelete