Sila klik link bawah...

Thursday, November 22

Tutorial Bila Picasa Album Penuh

Salam buat semua,
Apa khabar semua? Hari ni cuti umum di negeri Johor, tentu ramai rakan blogger di Johor ambil peluang ni untuk bercuti dengan keluarga tersayang. Pagi tadi bila nak update blog tiba-tiba keluar notis mengatakan yang akaun Picasa Web Album Nur dah pun penuh (memenuhi kuota yang dibenarkan). Memang panik juga dibuatnya.. Sebelum ni, pernah juga melihat beberapa blog yang mengalami masalah ni. Jadi tak risau sangat...
 
Kalau ada yang perasan, kebanyakan entri di dalam blog Nur ni memang sentiasa ada gambar2 sebagai penyeri. Usia blog pun dah menjangkau 4 tahun. Syukurlah kerana blog ini mampu bertahan berkat sokongan rakan2 blogger yang selalu memberi sokongan moral dan komen2 positif. Mood berblogging memang ada pasang surutnya dan Nur berblog sekadar mengisi masa terluang.
 
Pada mereka yang pernah mengalami masalah yang sama, jangan panik sebab ada cara untuk mengatasinya..
 
 
Ni notisnya..
 
Jangan risau sebab kita boleh membuat akaun baru dan jadikan akaun gmail kita yang baru tu sebagai admin.
 
 

 
Jadi lepas ni kalau nak upload gambar kena sign-in akaun gmail yang baru.


 

Kalau ada rakan2 yang hadapi masalah yang sama. Klik di SINI untuk lihat tutorial yang sangat membantu. >> Tutorial Bila Picasa Album Penuh Kredit buat Qaseh Honey

26 comments:

  1. ramai yang hadapi msalah sebegini
    thanks atas perkongsian ini =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheqna : Sama2 cheqna.. Kak Nur pertama kali alami. Mula2 tu memang terkial2 juga, nasib ada tutorial Qaseh Honey yang banyak membantu.

      Delete
  2. laaa.........kena jugak ker Nur?
    kih3

    akak punya kes ni kira dah kali ke3!
    tu pasallah ada Queenie 1 dan Queenie 2 har3...
    tp leceh bila kita bukak ID baru, nak ulang balik semua benda yg kita follow dah tu ramai kawan lama takleh jumpa jalan masuk umah kita wlp link dah tersediaa, manjang error...

    thanks for the sharing...nak try pelan2 sementara tunggu ujan teduh ni...
    mmuah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Queenie : Nur baru pertama kali kena kak.. Tak boleh challenge akak.. :)

      Harap masalah yang akak hadapi dapat diselesaikan dengan segera.. So far, Nur takde masalah serius, ikut je tutorial QH tu dan terus menjadi, Alhamdulillah..

      Delete
  3. ooohh kekdah QH juga rupanya...akak takleh masuk plak..nak try mamaharraz punya pulak dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Queenie : Akak cuba dulu ye.. Moga2 lepas ni dapat selesai masalah tu.

      Delete
  4. Replies
    1. Chik Mimi : Your welcome Chik Mimi... Apa yang elok, patut dikongsi.. :)

      Delete
  5. alhamdulillah hasil pkongsian ilmu yg sedikit tu dpt dimanfaatkan oleh rakan2 yg lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseh Honey : Terima kasih banyak QH sebab sudi buat tutorial yang banyak membantu.. :)

      Delete
  6. sib baik kawan2 ajar kat blog..saya semalam pun tak dapat uplod gambar..terpaksa buat autor baru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kabutar Diesel : Itulah gunakan kawan.. walaupun secara maya, tetap dapat bantu rakan2 blogger lain yang ada masalah..

      Delete
  7. kena ambik tau jugak ni...Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fazian.batrisyia : Sama2.. Memang kena ambil tahu terutama pada blogger yang suka masukkan gambar dalam entrinya.

      Delete
  8. Picasa album penuh tu maksudnya kita dah out of space untuk update gambar dalam blog yer. Kena buka akaun gmail lain dan concentrate blog baru ker? SAyangnya blog nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Aziela : Betul tu kak.. Kena buka akaun gmail baru, tapi masih edit atau update entri dalam blog ni dan dah boleh upload gambar2.

      Bila kita jadi "admin" menggunakan akaun gmail baru, kita boleh edit bahagian "Setting" blog dan tulis entri. Tapi jika akak pilih "author" sahaja untuk akaun gmail baru akak tu, akak cuma boleh post entri je (edit bahagian "Setting" tidak dibenarkan).

      Akaun gmail lama tu nanti dah tak boleh upload gambar lagi sebab Picasa web Album tu dah melebihi kuota. Jadi akak kena sign-in akaun gmail baru untuk update entri terkini dan upload gambar dalam blog kesayangan akak. Tapi jangan risau, akak masih boleh guna akaun gmail lama untuk reply komen atau follow blog2 yang akak suka).

      Harap penjelasan ni boleh membantu akak.. Nur ni bukannya mahir sangat dalam hal ni.

      Harap penjelasan dapat membantu pemahaman akak.

      Delete
  9. owh...camtu yer..saya pun kena belajar nie....sbb baru setahun berblog..dah byk gambar saya masukkan...tq yew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izan mama mia : Kena stand-by juga tu, takut nanti bila selalu masukkan gambar, akaun Picasa Web Album dah melebihi kuota yang dibenarkan..

      Delete
  10. Baru saya tahu penyelsaiannya ... Terima kasih nur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Normah : Sama2 kak.. Moga2 entri ni dapat membantu rakan2 lain yang menghadapi masalah yang sama.

      Delete
  11. Assalam Nur,
    blog masakan saya baru dah jejak usia 2 tahun, tiba2 kelmarin album picasa dah penuh... syukurlah teringat tutorial Qasey Honey, dan pagi tadi minta anak bujang kemas kini... alhamdulillah...

    ReplyDelete
  12. Banyak juga gambar yang Nur upload kedalam Picasa. Terima kasih tip ini. :-)

    ReplyDelete
  13. salam ukhuwah dan ziarah ,

    n3 yang mmbantu....
    sediakan payung seblum belaku perkaara yang sama...
    terima kasih..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di dlm blog ini... Harap sudi singgah lagi.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik...Klik...