Sila klik link bawah...

Saturday, January 5

Penyelesaian Bila Blogger Tak boleh Upload Gambar

 
Salam buat semua,
Apa khabar semua? Semalam Nur hadapi masalah dengan blogger.. Tiba2 tak boleh nak upload gambar (tiada button 'browse') seperti gambar di atas. Panik juga..
 
Terima kasih buat Kakcik Nur kerana membantu menyelesaiakan masalah Nur di fb.
 
 
Ini cara penyelesaiannya :
 
Anda kena lihat di sebelah atas kiri ruangan untuk buat catatan tu, ada tertulis HTML, jadi anda perlu klik  di situ dan muatnaik gambar melaluinya.
 

Jika anda nak upload lebih dari satu gambar..

 
Semoga tutorial ni dapat membantu rakan2 yang menghadapi masalah yang sama.
 
Sekian, wassalam.
 

36 comments:

  1. Alhamdulillah...

    Kita saling bantu membantu mana yang boleh, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik Nur : Tq so much kak.. Masa mula2 tengok ni, ingatkan picasa album penuh..rupa- rupanya bukan... Lepas tu dah malas nak update blog ni..Mujurlah akak tahu penyelesaiannya..

      Delete
  2. Btui kata kakcik. Bantu yg termampu. Lagipun beliau sayangkan kita semua. Sebab tuh kena tolong Nur. Kak Kakcik cayam? Heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Akuzle Ayu : Syukurlah ada sahabat blogger yg sudi membantu.... Bantuan dari beliau sangat diperlukan... Panik juga masa mula2 tu... CAYAM tu apa kak?....

      Delete
  3. saling membantu membawa berkat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knor : Betul tu kak.. Harap tutorial ni boleh jadi panduan untuk rakan2 lain.

      Delete
  4. Sejak blogspot buat baru ni macam-macam kes dah jadi kan... Tak lama kakak pun akan kena sebab kakak suka upload gambar banyak-banyak.

    psst: GB ada kat rumah kakak sekarang, sedangkan kakak kerja. Dia tersilap hari sebab patut esok dia nak ikut kakak ke RTM tapi 'terdatang' pagi ini. Nur pulak bila nak ambil diary & kalendar dari kakak nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie : Betul juga.. ada je masalah.. Tak mengapa, mujurlah ada penyelesaiannya.. La GB salah hari.. mesti excited nak jumpa akak.. Diari tu tak sempat nak ambil la.. Nanti Nur bagi date ye... Tq kak..

      Delete
  5. Terima kasih atas tip yg berguna ni..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum nur...info yang bagus ni jika ada masalah nanti boleh buat mcm ni mekacih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mas Zull : Waalaikummussalam.. Sama2 kak.. Moga ia dapat bantu rakan2 lain.

      Delete
  7. patut lah smlm dya try upload pic x bole...tension sgt..rupe nye dh len...tq info ini iyer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby lydia : Samalah..Kak Nur kena pun semalam.. Your welcome sis!

      Delete
  8. Replies
    1. Saudara Manan Qayyim : Terima kasih..

      Delete
  9. laa...Nur pun terkena wabak ni jugak? wakakak...sorry la tergelak!
    akak punya Alhamdullah...selamat dah...sehat walafiat....terimaaksih pd semua kawan yg membantu, mcm Qaseyhoney, Kakcik, Daddyziyyad, Azie, dan bebrapa lagi termasuk Nur sendiri...timekasih daun keladi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Queenie : Ni bukan album Picasa penuh.. tapi kes lain. Sama2 kak.. Bantuan diberi tak seberapa..

      Delete
    2. laa yer ker (malu jap!)

      ingatkan kes picasa hahaha (gelak kat diri sendiri ni)

      timekasih atas perkongsian ni ya Nur...baru terbukak biji mata, rupanya ada pulak kes camni, ok lainkali bpleh refer ke sini kalau alami kes yg sama....timekasih pada semua...

      Delete
  10. kat situ jugak boleh check berapa % storage lg yg kita ada,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kamsiah : Betul kak... Jadi stand-by je la...

      Delete
  11. thanks jua bt nur bkongsi.
    selama ni xtau pun fungsi html.

    kakcik sayangggg/cayammm..
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu CR : Your welcome... Takpe sekarang dah tau kan... Ooo cayam tu sayang ke...

      Sayang Ayu dan Kakcik juga.. Your welcome.

      Delete
  12. Salam Cikgu Nur..

    Cuak kan kalau tak boleh upload gambar..hihihihih..

    TQ for the tutorial...bermanfaat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy Ziyyad: Wslm. Memang cuak.. mujurlah ada Kakcik. Your welcome... Harap tutorial ni jadi panduan untuk semua.

      Delete
  13. Salam cikgu...terima kasih berkongsi pasal ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mat Gebu : Wslm Cik Mat... Sama2 .. Terima kasih sebab sudi datang blog saya..

      Delete
  14. tq Nur berkongsi tutorial gini... akak pun pasti tensen kalau takleh upload gambar kat blog ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ibuintan : Your welcome... Memang panik juga..siap buat author baru.. hehe
      Kalau entri tanpa gambar... macam kurang menarik perhatian orang..

      Delete
  15. salam..shida guna LW pun xleh...so tepaksa la guna blogger.com lak bila nak post entry...thanks atas perkongsian nie

    ReplyDelete
  16. salam...
    huda nak tahu mcmna nak buat pict kat atas tu...yg besar tu (cetusan rasa) ....huda ni xbrapa tau sgt...pict sblm ni separuh ja...xpenuh blog pun... hm...set kat na yek

    ReplyDelete
  17. mudah aje caranye rupanya...
    sy ada terbaca satu lagi cara kena register account baru dalam gmail...tapi macam panjang sikit cara dia..

    jalan2 dr blog baby lydia..terus singgah sini..:) salam kenal dari saya..

    ReplyDelete
  18. akak ingat akak sorang yg kena... penyelesaiannya akak guna cara lama blogger masukkan gambar, rupa2nya Nur pun kena jugak ya & ramai lagi agaknya yg kena, sabar ajelahhh...

    mula2 akak pun ingatkan picasa album dah penuh, huhu

    ReplyDelete
  19. tQ dear!!! tuto yg sgt2 membantu.. sy punye blog pn kne cmni gak, since thn baru..
    thanx a lot!!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di dlm blog ini... Harap sudi singgah lagi.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klik...Klik...